Dehaene, Pryschka
[UCL]
De Cock, Sylvie
[UCL]
(eng)
Is there a direct link between our eating habits and widespread health problems as so many food documentaries like to claim ? This dissertation focuses on one those food documentaries, Forks Over Knives, and the possible impact this kind of production may have on students’ eating habits. Through a quantitative survey and a one-month experiment, this small-scale research explores the perception students have of the documentary and the impact it may have on them according to their own self-reports. The selected sample of individuals, college students at the Université Catholique of Louvain, showed an active interest in documentaries and healthy food and a positive interpretation of the message carried in the documentary. They reported that watching Forks Over Knives had an impact on the perception they have of their consumption habits and the role it plays in their health. However, none of the participants notified an actual change in their behavior.
(fre)
Existe-t-il un lien direct entre nos habitudes alimentaires et les problèmes de santé les plus répandus, comme l’affirment de nombreux documentaires alimentaires ? Ce mémoire est centré autour d’un de ces documentaires, Forks Over Knives et le possible impact que ce genre de production peut avoir sur les habitudes alimentaires des étudiants. A travers une enquête qualitative et une expérience d’un mois, cette étude à petite échelle explore la perception que les étudiants ont du documentaire et l’impact qu’il pourrait avoir sur eux selon leurs propres auto-évaluations. L’échantillon d’individus sélectionnés, des étudiants universitaires de l’Université Catholique de Louvain, a montré un intérêt marqué pour les documentaires et la nourriture saine, ainsi qu’une interprétation positive du message transmis dans le documentaire. Les participants affirment que regarder Forks Over Knives a eu un impact sur la manière dont ils perçoivent leurs habitudes de consommation et le rôle qu’elles jouent dans leur santé. Cependant, aucun des participants n’a signalé un changement concret dans son comportement.


Bibliographic reference |
Dehaene, Pryschka. The impact of Forks Over Knives on students' eating habits. Faculté de philosophie, arts et lettres, Université catholique de Louvain, 2020. Prom. : De Cock, Sylvie. |
Permanent URL |
http://hdl.handle.net/2078.1/thesis:23892 |